על המייסד

מועד, נופל וקם

"נגעתי בקרקעית, אבל מציאות  זו יצרה אצלי שתי תובנות משמעותיות, האחת, שאני לא מוכן לחיות חיים כאלה יותר, והאחרת, שיש לי מוטיבציה אדירה להסדיר לעצמי חיים מאוזנים, ללא כל פשרות, לטווח הארוך ולחלוק את הידע והניסיון שצברתי גם עם אחרים "

ערן רענן, מתמודד בהצלחה עם מאניה דיפרסיה ומאמין שיש מזור, יש תקווה ואפשר להיחלץ גם מהמצבים הקשים ביותר אם נזכרים בניצוץ – ברצון הפנימי לעשות שינוי אמתי באורחות החיים. במרכז "מאניקר" שהקים ברעננה הוא עוזר בעזרת צוות מטפלים מתחומים שונים בראשות פסיכיאטרים ופסיכולוגים בכירים, למתמודדים ולמשפחותיהם להגיע לאיזון ולחיות חיים טובים ובעלי הישגים.

אבי הרפואה היפוקרטס אמר: "חולה הוא אדם הצריך להיאבק במחלה וברופא כאחד". נדמה שאמירה זו מקבלת משנה תוקף כשהיא מיוחסת למתמודדים עם הפרעות במצב הרוח, פוסט טראומה והפרעות נפשיות נוספות כמו חרדות, דיכאון, התמכרויות, הפרעות אישיות, סכיזופרניה , OCD ואחרות. אלה, צריכים להתמודד עם חוסר מענה מערכתי ועם סטיגמות חברתיות פוגעות.

"כיום, חיים בישראל למעלה ממיליון מתמודדים עם משברים והפרעות נפשיות, ללא כל תמיכה של ארגון על הדואג לרווחתם, כפי שקיים כמעט לכל מחלה אחרת. מתמודדים רבים מרגישים כי הם נמצאים במבוך שאין ממנו מוצא, הסבל העצום והרצון לפתרון קל ומהיר שאינו בנמצא מייצרים על פי רוב לחץ גדול על המתמודד ועל משפחתו" . מסביר ערן רענן  מאמן למצבי הרוח ומטפל בשיטות שונות שמשמש כמנכ"ל מרכז מאניקר, אותו הקים בשנת 2001 במטרה לתת מענה אמתי ושלם למתמודדים. רענן, מדבר מניסיון אישי כואב: "בשנת 1994 אובחנתי כסובל מהפרעה בי פולארית המוכרת בשם מאניה דיפרסיה. הרפואה טוענת שזו הפרעה כרונית שאינה ניתנת לריפוי אך אני גאה לומר שאני מתמודד לשעבר, מתמודד שאינו רואה יותר את ההפרעה הקשה הזו כחלק מחייו".

אין חכם כבעל ניסיון

בהיותו בן 18 התמודד רענן לראשונה עם אפיזודה משברית, במסגרתה העתיק את חייו לארה"ב שם התגורר במשך שש שנים. בתקופה זו הוא הצליח מאוד מבחינה כלכלית, הוציא לאור שני מגזינים מצליחים בתחום היין והקולינריה שזכו לתפוצה גדולה ומיצב עצמו בסטטוס חברתי גבוה. "חזרתי לארץ עם מנטליות אמריקאית ועם תחושת הצלחה. חברי רק השתחררו מהצבא וחיפשו מה לעשות עם עצמם כשאני כבר סיימתי תואר ראשון במנהל עסקים באוניברסיטת U.C.L.A וניהלתי עסק מצליח מאוד. בדיעבד, אני יודע היום שההצלחה הזו הייתה בעוכרי. היא ניפחה לי את האגו והעמיקה את הדיסוננס שבין היכולות שלי לבין חוסר התפקוד שלי בזמני המשבר".

"לקח לי שנים להפנים שהמצב דורש טיפול ומודעות אישית לחוקי המשחק החדשים. הראשונים לגלות זאת היו האנשים שקרובים לי", משחזר רענן. "התחלתי להתנסות בטיפול תרופתי שהוא משמעותי מאוד בהתמודדות עם מאניה דיפרסיה ובמקביל התחלתי להיחשף, לעולם הטיפולים ההוליסטיים והאלטרנטיביים".

מאניה דיפרסיה היא הפרעה נפשית שגורמת לתנודות חריגות וחריפות במצבי הרוח, במרץ וביכולת של המתמודד לתפקד בנקודות הקיצון. תנודות אלו עלולות להוביל לפגיעה במערכות יחסים, בביצועים בעבודה, בלימודים וגורמות למצבי קיצון כמו דיכאון קשה וניסיונות אובדניים מחד ולנזקים כלכליים או מחשבות שווא מאידך.

רענן מודה שתקופת השפל של חייו ארעה בשנת 2000. "נגעתי בקרקעית", הוא חושף "אבל מציאות  זו יצרה אצלי שתי תובנות משמעותיות, האחת, שאני לא מוכן לחיות חיים כאלה יותר, והאחרת, שיש לי מוטיבציה אדירה להסדיר לעצמי חיים מאוזנים וחסרי פשרות בטווח הארוך".

נאמן להחלטתו, אשפז עצמו רענן בביתו, אשפוז בית ראשון מסוגו בישראל. במשך שנתיים פקדו את ביתו בעלי מקצוע רלוונטיים ביניהם, מאמן כושר, מדקר, פסיכיאטר ופסיכולוג בסשן טיפולי ארוך ומעמיק יצר רענן שינוי מעמיק בתבנית התנהגותו. מספר שנים אחרי כן ולאחר הכשרות שונות במספר תחומי טיפול, כשהוא מאוזן תרופתית והתנהגותית, הקים את קבוצת 'מאניקר', כדי לעזור לאחרים. "הידע והניסיון שצברתי יצרו אצלי את התחושה שאני חייב לחלוק אותם עם קהל המתמודדים ולנסות לסייע להם ולמשפחותיהם לקצר את התהליך ולהגיע לתובנות ולאיזון מהר ככל האפשר" הוא מסביר.

"הקמתי את קבוצת מאניקר ביחד עם מספר מטפלים מתחומים מגוונים שחלקם לכאורה אפילו מתנגש האחד עם השני, כי אני מאמין שיש מזור, יש תקווה ואפשר להיחלץ גם מהמצבים הקשים ביותר אם נזכרים בניצוץ – ברצון הפנימי לעשות שינוי אמתי בכל אורחות החיים" ונעזרים בכלים, הטיפולים והטכנולוגיות המתקדמות ביותר.

הדרך להחלמה ולאיזון

"ניסיתי על בשרי את כל השיטות הקונבנציונליות וההוליסטיות כדי להבין מה באמת עובד" מסביר רענן ומפרט: "22 סוגי תרופות, קסדה מגנטית, טיפולים בחשמל, צמחי מרפא, תזונה מוקפדת, הומיאופתיה, רפואה יפנית וסינית, פעילות ספורטיבית אינטנסיבית, טיפולי גוף נפש, רפואת תדרים ועוד ועוד ועוד. "אושפזתי מרצוני ושלא מרצוני שלוש פעמים וחוויתי מבפנים את מה שהרפואה הציבורית יודעת לתת. אני יודע עד כמה חריף התסכול של המתמודדים ובני משפחותיהם מהמערכת הציבורית, עם אילו קשיים הם מתמודדים בתהליך השיקום, ועד כמה אקוטי הוא הצורך בטיפול דיסקרטי, ואני קורא כאן לכולם לא לוותר, אלא להתמודד ולהתעקש כדי להגיע לאיזון. זה אפשרי כיום בשל שלל הטיפולים הקיימים החל מתזונה, פעילות ספורטיבית, טיפול משפחתי, דיסטיגמציה, מודעות, טיפול בטראומות, בקרה על שעות שינה, התמדה, פעילויות מקרקעות וכמובן טיפול תרופתי מדויק וליווי פסיכיאטרי ופסיכולוגי צמודים.

רענן מאמין שאשפוז פסיכיאטרי הוא לפעמים הכרחי, אבל המוגבלות של מערכת זו היא ברורה, בתי חולים פסיכיאטרים חותרים לאיזון תרופתי ולא להשרשת הרגלי חיים בריאים. "בתי חולים פסיכיאטריים אינם משקמים את המתמודד אלא רק מנסים להתמודד עם המשבר בחלקו האקוטי בלבד. אני מאמין שהתערבות טיפולית בזמן משבר צריכה לשאוף גם לשמירת איזון בטווח הארוך", מדגיש רענן.

חלופות לאשפוז

עם יד על הלב, רענן מודה שבמהלך 17 השנים בהם הקים את קבוצת מאניקר וטיפל גם בעצמו, הוא חווה נפילות ורגעי משבר לא פשוטים ולו רק בהתמודדות מול משברי חיים שכולנו חווים כמו זוגיות, גירושין וגידול ילדים. יחד עם זאת, עיון ברזומה שלו מגלה עשייה מרתקת של איש אשכולות שאינו נכנע למצב אלא שואף לשפר אותו. בשנים אלה הספיק רענן ללמוד ולהפוך למטפל מוסמך בשיטת NLP עם התמחות בדמיון מודרך וטיפול טראומות, ללמוד תזונה טבעית עם התמחות בטיפול בתזונה להפרעות במצב הרוח, ולימודי אימון אישי ואימון עסקי. את כל אלה הוא משלב במסגרת הטיפולים בקבוצת מאניקר ובמסגרת ההרצאות שהוא מעביר למטפלים ומתמודדים על נושא חשוב זה.

כיזם הוא גם הספיק להקים מספר עסקים מצליחים בתחום העסקי והפרטי וכיום הוא פועל מול משרד הבריאות וקופות החולים להקמת בתים מאזנים למניעת אשפוז – "חיבורים לחיים" שיתנו פתרון חלופי לאשפוזים פסיכיאטרים במקרים מסוימים.  "לצערי כיום, למרות המודעות ההולכת וגדלה של משפחות לנושא הטיפול המשקם, לא לכולן יש את האמצעים הכספיים לשלם עבור טיפולים פרטיים ומותאמים לכל מתמודד. אלו עלויות גבוהות שנופלות כיום במערך הפרטי הקיים, אך ורק על המשפחה. בימים אלה אנו מנסים לרתום את משרד הבריאות וקופות החולים להכיר בפתרונות החלופיים כמו "חיבורים לחיים" "אשפוזי בית"  או "קטבים" – חלופה לאשפוז יום ויממנו בצורה ממוסדת פתרונות יעילים שעשויים בטווח הארוך לחסוך למדינת ישראל עשרות אם לא מאות מליוני שקלים. מתמודד שיצא ממשבר אקוטי בצורה מהירה יחסית חוסך ימי אשפוז יקרים עשרות אלפי שקלים מביטוח לאומי מתחיל בחיים יצרניים ובעקבותיהם משלם מס הכנסה וזה עוד לפני ששיכללנו את עניין המשפחות שלעיתים מתפרקות כלכלית עקב המשבר. הפסיכיאטריה היא הכלי החשוב ביותר במשבר האקוטי אך כשמדובר במניעת משברים נוספים ושיקום מלא יש להיעזר בכלים רבים ומוכחים אחרים  על מנת להגיע ולשמר את האיזון המיוחל לטווה הארוך.  בעזרת טיפול מתאים  עשויים מתמודדים מוכשרים להתרומם ולהגיע להישגים מדהימים גם שנראה לפעמים שאין מוצא". הוא מסכם.

בינתיים שילבנו בקבוצת מאניקר ומרכז היום "קטבים" את כל שיטות הטיפול הטכנולוגיות המתקדמות ביותר לאיזון וטיפול בהפרעות נפשיות. טיפול ב TMS גרייה מגנטית מוצע ומרכז ועשוי להיות במקרים מסוימים הפתרון היעיל ביותר להפרעות כמו דיכאון עמיד, OCD, התמכרויות או סרבני טיפול תרופתי. אבחון גנטי מתקדם להתאמת טיפול תרופתי ומגוון שיטות הוליסיטיות ואלטרנטיביות מוכחות לאיזון והרגעה.

מרכז היום לבוגרים של מאניקר הוקם לפני בשנת 2014 ונותן מענה למאות מתמודדים בשנה. מרכז היום לנוער שהוקם בגישה שיקומית ייחודית החל לפעול בשנת 2017 ונותן גם לבני נוער ומשפחותיהם המתמודדים עם הפרעות שונות ומחפשים פתרונות מחוץ לבתי החולים הפסיכיאטריים. המרכז מונה נכון להיום למעלה מ 60 מטפלים כ 19 שיטות טיפול שונות ומתגאה בצוות דינמי וליברלי ברשות 3 פסיכיאטרים מומחים ועושה שימוש בכל הכלים  והשיטות האפשריים למען רווחת מטופלי המרכז ומשפחותיהם.

צרו קשר



    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]

    אל תהסס לבקש עזרה אנחנו כאן כדי לעזור